Papan Tanda Tinta..

Papan Tanda Tinta..

Saturday, February 9, 2013

Sekeping Nota, Pengubat Hati..

Solidarity with Gaza.. Pray for them & also for us..

Cover solidarity: 2012

...


"Assalamu'alaikum,saudara yang ana kasihi fillah.

Kita tidak ditakdirkan untuk lahir & membesar di Palestin.

Di waktu kita masih kecil, kita gunakan batu untuk main batu seremban, tetapi anak2 kecil Palestin menggunakan batu sebagai senjata mereka berhadapan dengan Zionis laknatullah. Subhanallah..

Kita juga seronok main mainan2 yang dibeli oleh ibu & ayah, & sentiasa ada mereka di sisi kita. Namun, sesetangah kawan2 kita di sana, dari kecil sudah tiada ayah & ibu. Bahkan mungkin tidak pernah bertemu mainan2 yg canggih seperti yang kita miliki. Berbeza sekali dengan kita ialah mereka di waktu kecil ada yang sudah bergelar hafiz/hafizah Al-Quran.

Di waktu kita meningkat remaja, kita melalui alam persekolahan yang lengkap dengan kemudahan (e-learning, kelas berhawa dingin, etc.). Namun, jauh sekali berbeza dengan saudara kita di sana. Serba sederhana & terkadang banyak kekurangan kelengkapan pembelajaran. Walaupun begitu,kesungguhan mereka tidak pernah kalah pada keadaan. Subhanallah. Allahu Akbar!


Makin meningkat dewasa, kita makin selesa. Punya pekerjaan yg baik. Tidak terbanding dengan mereka di sana yang mana ramai yang terpaksa menganggur. Kita, awal2 bekerja sudah mampu membelanjakan wang utk beli kereta, rumah, melancong ke luar negara. Mereka, gunakan wang untuk kegunaan ahli keluarga juga masyarakat, lebih awla lagi adalah untuk infaq di jalan Allah swt.

!!خيبر, خيبر, يا يهود!! جيش محمد سوف يعود" 

"!!تكبير: الله أكبر 

Astaghfirullahal adzim.. T_T

Begitu banyak perkara yang perlu kita muhasabah & hitung kembali.. Dunia hanya persinggahan sementara.. Kesenangan itu boleh buat kita punyai nilaian di sisi Ilahi, & juga boleh berlaku sebaliknya, na'uzubillahi min dzalik..

Di sini, ana tiada berniat apa2 melainkan hanya untuk membuka minda ana sendiri jua semua yang membaca.. Sekadar peringatan untuk mengetuk pintu hati ini & semua agar tidak terus lena dalam kesenangan yang melalaikan..

Ayuh,kita gunakan kesenangan & kelapangan ini utk Islam & ubudiyyah kpd Ilahi! Doakan mereka di Gaza.. Jangan lupa jua doakan untuk kita semua umat Islam di seluruh dunia ye.. :)

Doa adalah senjata kita yang PALING ampuh, bi iznillah.. Allah swt mendengar rintihan hambaNya.. Allah swt Maha Mendengar lagi Maha Penyayang,kan?

Mohon maaf andai ada tersalah kata,tersilap bicara.. Wallahu 'alam..
"

p/s: Stay strong ,my brothers & sisters in Gaza, Syria, Rohingya & all MUSLIM over the world!!

No comments:

Post a Comment

Murobbiah Sayangfillah..

Murobbiah Sayangfillah..
"Dalam mengharungi landasan dakwah & tarbiyyah (D&T), murobbi dan halaqah tak boleh dipisahkan.. Setiap masa dan tempat mesti mencari peluang mendapatkannya.. Agar jiwa da'ie dalam diri sntiasa terarah dan dipandu pada landasan yg betul, bi iznillah.." _Ummi Hasnah Mohamed_
Serangkap tinta Nur susun buat Ummi sayangfillah:
Baja keringat yang ditabur,
menyuburkan cambahan akar cerdik pandai yang menyusur kepantasan masa,
merimbunkan pokok kemajuan negara kian moden buat teduhan insan di bawah didikannya.
Angin berpupuk menyapa haruman bunga kejayaan duniawi yg mekar,
lalu berputik buah kebaikan untuk dituai dalam kiraan amalan kelak nun di akhirat sana,
semuanya kerana baja keringat insan bergelar MUROBBI. Dengan IzinNya, tersemai elok benih insan yang kecil saja saiz ilmunya lalu tumbuh menjadi insan berisi yang bermanfaat buat yang lain; seorang pelajar.
Barakallahu fik...

Seperjuanganku FILLAH Menghiasi Lakaran Insani Diri Ini..

Seperjuanganku FILLAH Menghiasi Lakaran Insani Diri Ini..

Dalam ukhuwwah itu akan terlakar segala lukisan kenangan amat indah, walau terkadang terselit duka & perih pahitnya ujian. Namun, ujian itu lebih mengakrabkan kami, mengindahkan lagi lembaran kehidupan kami. Antara dua saudara itu, pelbagai kelainan yang ada pada diri masing-masing, ada yang cantik, ada yang cute, ada pandai, ada yang bijak dan bermacam-macam kehebatan lagi. Akan tetapi, bila sama-sama melengkapi,semuanya akan membentuk lingkaran kesempurnaan. Mungkin ada waktunya lingkaran itu ada juga sedikit kekosongan di dalamnya dek kerana kami adalah insan biasa, tidak sempurna. Indah kan ukhuwah fillah? <3

My Life My Exam..

My Life My Exam..
A trial.. or real.. Not so easy to change our mind to DO.. but, when we DID it, yeay, alhamdulillah, we'll feel that actually, it's not so difficult as we think, insyaAllah. Go! Go! Next stairs is waiting me, you & us! Allahu yusahhil 'ala kulli hal, Allahumma Ameen.

L.O.V.E.

L.O.V.E.
Abu Huraira reported: The Prophet, peace and blessings be upon him, said, “A man set out to visit his brother in Islam from another town and Allah sent an angel to him. When the man met the angel, he was asked: Where are you going? The man said: I am visiting my brother in this town. The angel said: Are you returning a favor? He said: No, I have desire to visit him except that I love him for the sake of Allah the Exalted. The angel said: I am a messenger from Allah to tell you that Allah loves you as you love him.” {Sahih Muslim 2567, grade: Sahih (authentic) according to Imam Muslim.}

Bedah Hati Soal Cinta Milik Siapa..

Bedah Hati Soal Cinta Milik Siapa..
Dikarang segala gembira, dilakar segala bahagia. Indah tiada terkata, bersama si dia yang tidak halal baginya. Di suatu masa, lara datang menyapa, pedih menahan segala luka. Sudah tak berhargakah segala bahagia yang ditinta bersama? Apakah janji sudah terkota, ingin bersama selamanya? Wahai hati yang sedang 'bahagia dalam lara', sedarilah sebelum hampa, ia nyata hanya silap mata permainan dunia sahaja. Jagalah cinta sebaiknya. Usah dibiarkan disapa oleh yang tidak patut menerimanya. IMAN di dada kata,"Jangan mengada2 bila si penggoda mula berkata2.." Di takat mana, kepedulian kepada jiwa? Lahirkan cinta sebagai seorang Hamba, kepada Yang Maha Mencipta, jua pada hanya yang selayaknya. Jangan sekali-kali berhambakan cinta yang dusta.

Harapanku AnNisa..

Harapanku AnNisa..
Wahai rijal! Bila saat hiba kesusahan menimpa, bagi seorang nisa',mengalirkan air mata dapat mententeramkan hati yang sedang kekalutan & kesedihan. Namun, jangan menganggap tangisan kami itu satu kelemahan kerana itu adalah fitrah seorang nisa'. Jangan sesuka hatimu mengambil kesempatan ke atas kami dengan membuatkan ramai nisa' sentiasa bergenang mutiara jernih. Jangan sesekali sentuh hati kami tanpa ada ikatan yang sah!! Nanti bisanya sentuhan itu akan melukakan hati antara kami di suatu saat. Lindungilah sebaiknya insan-insan yang sering mengalirkan air mata ini.