Papan Tanda Tinta..

Papan Tanda Tinta..

Friday, February 8, 2013

Detik Berlalu..

Assalamu'alaikum..

Alhamdulillah, ya Rabb..
Makin hari, makin menebal lembaran kehidupan ini.. Namun, sesekali mengimbau kembali segala hal-hal yang terlakar di dalamnya, semoga Allah menerima segala keindahan warna kebaikan & memadamkan noda yang tersingkap padanya.
Hari ini, ada hal semalam yang tertangguh/tertinggal, ada baru yang bertandang menunggu untuk diselesaikan. Ada yang segera & ada yang tidak segera, ada yang penting & ada yang tidak penting.

Penyusunan.

Peringatan yang selalu menerjah minda.
Apalagi, koyakkan kad senarai & catit apa yang nak dibuat..
1,
2,
3, .... Alhamdulillah, dah selesai.
Ehh,
ada lagi 1... 2... Banyak pula yang belum selesai.

Esoknya.. Buat senarai baru...
Malamnya bila muhasabah balik, ya Allah,masih ada hal semalam yang belum selesai. Tapi sudah terlalu lewat nak dibereskan.

Terlalu banyak perkara nak dibuat dalam sehari-harian,kan? Tetapi masa yang kita punya lebih sedikit berbanding tugasan yang ada. Seronok juga kalau ada mesin masa ye...
"Angan tak sudah, jangan nanti rebah, dihimpit realiti menjengah, baru kalut termengah-mengah, nak itu cepat bercambah, nak ini cepat kebah."
_puisi tuk orang lengah_
Selagi detik masih berputar, jadikan tag harian kita seperti kata Dr. Aidh Al-Qarni, "HARI INI MILIK KITA"

Detik waktu yang hadir tidak akan terus menunggu. Ia datang & terus berlalu.


Tunaikan apa tertangguh, langsaikan apa yang terhutang, laksanakan apa yang ingin dilakukan, rancangkan apa hasrat di masa hadapan, bina impian selari usaha dititipkan, letakkan pergantungan penuh pada Rabb Ar-Rahman, moga dinilai baik setiap kebaikan & kebajikan.

Wallahu 'Alam.

Nur,
Bumi Mesir.

1 comment:

 1. Dari Ibnu ‘Abbas, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

  اِغْتَنِمْ خَمْسًا قَبْلَ خَمْسٍ : شَبَابَكَ قَبْلَ هَرَمِكَ وَ صِحَّتَكَ قَبْلَ سَقَمِكَ وَ غِنَاكَ قَبْلَ فَقْرِكَ وَ فَرَاغَكَ قَبْلَ شَغْلِكَ وَ حَيَاتَكَ قَبْلَ مَوْتِكَ

  “Manfaatkan lima perkara sebelum lima perkara :

  Waktu mudamu sebelum datang waktu tuamu,
  Waktu sehatmu sebelum datang waktu sakitmu,
  Masa kayamu sebelum datang masa kefakiranmu,
  Masa luangmu sebelum datang masa sibukmu,
  Hidupmu sebelum datang kematianmu.”

  (HR. Al Hakim dalam Al Mustadroknya, dikatakan oleh Adz Dzahabiy dalam At Talkhish berdasarkan syarat Bukhari-Muslim. Hadits ini dikatakan shohih oleh Syaikh Al Albani dalam Al Jami’ Ash Shogir)

  Moga kekal thabat di jalanNya.

  ReplyDelete

Murobbiah Sayangfillah..

Murobbiah Sayangfillah..
"Dalam mengharungi landasan dakwah & tarbiyyah (D&T), murobbi dan halaqah tak boleh dipisahkan.. Setiap masa dan tempat mesti mencari peluang mendapatkannya.. Agar jiwa da'ie dalam diri sntiasa terarah dan dipandu pada landasan yg betul, bi iznillah.." _Ummi Hasnah Mohamed_
Serangkap tinta Nur susun buat Ummi sayangfillah:
Baja keringat yang ditabur,
menyuburkan cambahan akar cerdik pandai yang menyusur kepantasan masa,
merimbunkan pokok kemajuan negara kian moden buat teduhan insan di bawah didikannya.
Angin berpupuk menyapa haruman bunga kejayaan duniawi yg mekar,
lalu berputik buah kebaikan untuk dituai dalam kiraan amalan kelak nun di akhirat sana,
semuanya kerana baja keringat insan bergelar MUROBBI. Dengan IzinNya, tersemai elok benih insan yang kecil saja saiz ilmunya lalu tumbuh menjadi insan berisi yang bermanfaat buat yang lain; seorang pelajar.
Barakallahu fik...

Seperjuanganku FILLAH Menghiasi Lakaran Insani Diri Ini..

Seperjuanganku FILLAH Menghiasi Lakaran Insani Diri Ini..

Dalam ukhuwwah itu akan terlakar segala lukisan kenangan amat indah, walau terkadang terselit duka & perih pahitnya ujian. Namun, ujian itu lebih mengakrabkan kami, mengindahkan lagi lembaran kehidupan kami. Antara dua saudara itu, pelbagai kelainan yang ada pada diri masing-masing, ada yang cantik, ada yang cute, ada pandai, ada yang bijak dan bermacam-macam kehebatan lagi. Akan tetapi, bila sama-sama melengkapi,semuanya akan membentuk lingkaran kesempurnaan. Mungkin ada waktunya lingkaran itu ada juga sedikit kekosongan di dalamnya dek kerana kami adalah insan biasa, tidak sempurna. Indah kan ukhuwah fillah? <3

My Life My Exam..

My Life My Exam..
A trial.. or real.. Not so easy to change our mind to DO.. but, when we DID it, yeay, alhamdulillah, we'll feel that actually, it's not so difficult as we think, insyaAllah. Go! Go! Next stairs is waiting me, you & us! Allahu yusahhil 'ala kulli hal, Allahumma Ameen.

L.O.V.E.

L.O.V.E.
Abu Huraira reported: The Prophet, peace and blessings be upon him, said, “A man set out to visit his brother in Islam from another town and Allah sent an angel to him. When the man met the angel, he was asked: Where are you going? The man said: I am visiting my brother in this town. The angel said: Are you returning a favor? He said: No, I have desire to visit him except that I love him for the sake of Allah the Exalted. The angel said: I am a messenger from Allah to tell you that Allah loves you as you love him.” {Sahih Muslim 2567, grade: Sahih (authentic) according to Imam Muslim.}

Bedah Hati Soal Cinta Milik Siapa..

Bedah Hati Soal Cinta Milik Siapa..
Dikarang segala gembira, dilakar segala bahagia. Indah tiada terkata, bersama si dia yang tidak halal baginya. Di suatu masa, lara datang menyapa, pedih menahan segala luka. Sudah tak berhargakah segala bahagia yang ditinta bersama? Apakah janji sudah terkota, ingin bersama selamanya? Wahai hati yang sedang 'bahagia dalam lara', sedarilah sebelum hampa, ia nyata hanya silap mata permainan dunia sahaja. Jagalah cinta sebaiknya. Usah dibiarkan disapa oleh yang tidak patut menerimanya. IMAN di dada kata,"Jangan mengada2 bila si penggoda mula berkata2.." Di takat mana, kepedulian kepada jiwa? Lahirkan cinta sebagai seorang Hamba, kepada Yang Maha Mencipta, jua pada hanya yang selayaknya. Jangan sekali-kali berhambakan cinta yang dusta.

Harapanku AnNisa..

Harapanku AnNisa..
Wahai rijal! Bila saat hiba kesusahan menimpa, bagi seorang nisa',mengalirkan air mata dapat mententeramkan hati yang sedang kekalutan & kesedihan. Namun, jangan menganggap tangisan kami itu satu kelemahan kerana itu adalah fitrah seorang nisa'. Jangan sesuka hatimu mengambil kesempatan ke atas kami dengan membuatkan ramai nisa' sentiasa bergenang mutiara jernih. Jangan sesekali sentuh hati kami tanpa ada ikatan yang sah!! Nanti bisanya sentuhan itu akan melukakan hati antara kami di suatu saat. Lindungilah sebaiknya insan-insan yang sering mengalirkan air mata ini.