Papan Tanda Tinta..

Papan Tanda Tinta..

Saturday, June 29, 2013

Penyejuk Di Mata, Penawar Di Hati..

Salam 'alayk..

Subhanallah... Alhamdulillah... Allahu Akbar...
Saat ini masih dapat menata tinta meraih seraut ilham yang dikurniakan olehNya. Terlalu laju detik berlalu. Berganti dan terus berganti. Masa lalu telah jauh pergi meninggalkan hari, mencatat sejarah diri. 

Dihitung-hitung, sudah 8 bulan lebih lamanya, tercipta langkahan meniti hari-hari di ardhul kinanah. Kini sudah kembali ke bumi bertuah. 
Lamanya suatu perpisahan, disambut bahagia dengan kehadiran dua insan comellll. Penyejuk mata, penenang hati, bi iznillah. Hidung mancung, pipi bambam, fe'el pun soleh & solehah je mereka ni. Subhanallah.. Syukrun 'alayk, ya Al-Khaliq hubb.

..Umar Qayyum & Nur Hasanah Solehah..


Sesampainya depan pintu rumah, "Umar Qayyum, Ummi Su balik doh ni *loghat kelate*.." Apalagi, tercuit-cuitlah pipi si kenit ni dek tangan "Ummi Su"nya ni. Terkebil-kebil mata Umar tengok orang jauh ye. Malamnya, pi ambil kakak di Peringat (rumah atuk & nenek Hasanah). Dek keletihan memandu ambil ana di airport petang tadi, bonda suruh abang sulung(ayah Hasanah) pick kakak dari airport. Penerbangan dari Miri lewat sejam menyebabkan adindanya balik Kelate dulu. :D Jadi, dapatlah ziarah Hasanah.

Lena. Tidurnya nyenak. "Eyyy... Geramnya baby ni..". Menangis baby Hasanah terkejut pipiya ditarik-tarik Ummi Su. Tak menunggu lama, dipangku ibunya, 'mamam'lah baby untuk ditidurkan semula. Senang nak tidur. Tapi, suka berjaga malam.

Alhamdulillah, ya Rabb. Tiada kebahagian melainkan kurniaanMu di atas keredhaanMu. Terasa damai, tenang, harmoni. Tangisan mereka mendidik sabar hati. Senyuman mereka mendamaikan hati. Apalagi yang diragui, inilah nikmat Allah yang hakiki, bayi sebagai penawar hati, bi iznillah.

Tahun depan berhitung-hitung, siapa pula bakal melahirkan pewaris generasi hadapan. Tunggu-tunggu & lihat-lihat. Mudah-mudahan. Meramaikan keturunan Tok Yaacob yang soleh & solehah. ^_^

To be continued, next year.....

No comments:

Post a Comment

Murobbiah Sayangfillah..

Murobbiah Sayangfillah..
"Dalam mengharungi landasan dakwah & tarbiyyah (D&T), murobbi dan halaqah tak boleh dipisahkan.. Setiap masa dan tempat mesti mencari peluang mendapatkannya.. Agar jiwa da'ie dalam diri sntiasa terarah dan dipandu pada landasan yg betul, bi iznillah.." _Ummi Hasnah Mohamed_
Serangkap tinta Nur susun buat Ummi sayangfillah:
Baja keringat yang ditabur,
menyuburkan cambahan akar cerdik pandai yang menyusur kepantasan masa,
merimbunkan pokok kemajuan negara kian moden buat teduhan insan di bawah didikannya.
Angin berpupuk menyapa haruman bunga kejayaan duniawi yg mekar,
lalu berputik buah kebaikan untuk dituai dalam kiraan amalan kelak nun di akhirat sana,
semuanya kerana baja keringat insan bergelar MUROBBI. Dengan IzinNya, tersemai elok benih insan yang kecil saja saiz ilmunya lalu tumbuh menjadi insan berisi yang bermanfaat buat yang lain; seorang pelajar.
Barakallahu fik...

Seperjuanganku FILLAH Menghiasi Lakaran Insani Diri Ini..

Seperjuanganku FILLAH Menghiasi Lakaran Insani Diri Ini..

Dalam ukhuwwah itu akan terlakar segala lukisan kenangan amat indah, walau terkadang terselit duka & perih pahitnya ujian. Namun, ujian itu lebih mengakrabkan kami, mengindahkan lagi lembaran kehidupan kami. Antara dua saudara itu, pelbagai kelainan yang ada pada diri masing-masing, ada yang cantik, ada yang cute, ada pandai, ada yang bijak dan bermacam-macam kehebatan lagi. Akan tetapi, bila sama-sama melengkapi,semuanya akan membentuk lingkaran kesempurnaan. Mungkin ada waktunya lingkaran itu ada juga sedikit kekosongan di dalamnya dek kerana kami adalah insan biasa, tidak sempurna. Indah kan ukhuwah fillah? <3

My Life My Exam..

My Life My Exam..
A trial.. or real.. Not so easy to change our mind to DO.. but, when we DID it, yeay, alhamdulillah, we'll feel that actually, it's not so difficult as we think, insyaAllah. Go! Go! Next stairs is waiting me, you & us! Allahu yusahhil 'ala kulli hal, Allahumma Ameen.

L.O.V.E.

L.O.V.E.
Abu Huraira reported: The Prophet, peace and blessings be upon him, said, “A man set out to visit his brother in Islam from another town and Allah sent an angel to him. When the man met the angel, he was asked: Where are you going? The man said: I am visiting my brother in this town. The angel said: Are you returning a favor? He said: No, I have desire to visit him except that I love him for the sake of Allah the Exalted. The angel said: I am a messenger from Allah to tell you that Allah loves you as you love him.” {Sahih Muslim 2567, grade: Sahih (authentic) according to Imam Muslim.}

Bedah Hati Soal Cinta Milik Siapa..

Bedah Hati Soal Cinta Milik Siapa..
Dikarang segala gembira, dilakar segala bahagia. Indah tiada terkata, bersama si dia yang tidak halal baginya. Di suatu masa, lara datang menyapa, pedih menahan segala luka. Sudah tak berhargakah segala bahagia yang ditinta bersama? Apakah janji sudah terkota, ingin bersama selamanya? Wahai hati yang sedang 'bahagia dalam lara', sedarilah sebelum hampa, ia nyata hanya silap mata permainan dunia sahaja. Jagalah cinta sebaiknya. Usah dibiarkan disapa oleh yang tidak patut menerimanya. IMAN di dada kata,"Jangan mengada2 bila si penggoda mula berkata2.." Di takat mana, kepedulian kepada jiwa? Lahirkan cinta sebagai seorang Hamba, kepada Yang Maha Mencipta, jua pada hanya yang selayaknya. Jangan sekali-kali berhambakan cinta yang dusta.

Harapanku AnNisa..

Harapanku AnNisa..
Wahai rijal! Bila saat hiba kesusahan menimpa, bagi seorang nisa',mengalirkan air mata dapat mententeramkan hati yang sedang kekalutan & kesedihan. Namun, jangan menganggap tangisan kami itu satu kelemahan kerana itu adalah fitrah seorang nisa'. Jangan sesuka hatimu mengambil kesempatan ke atas kami dengan membuatkan ramai nisa' sentiasa bergenang mutiara jernih. Jangan sesekali sentuh hati kami tanpa ada ikatan yang sah!! Nanti bisanya sentuhan itu akan melukakan hati antara kami di suatu saat. Lindungilah sebaiknya insan-insan yang sering mengalirkan air mata ini.