Papan Tanda Tinta..

Papan Tanda Tinta..

Friday, June 21, 2013

Catatan Mim.Sod.Ro.

“Ehh, sihat ke tak ni? Muka macam sakit je.”, sapa sorang kakak senior dalam perjalanan pulang ku ke rumah. Mumkin kerna melihat ku bergegas menentang arah keluar dari kawasan universiti.

“InsyaAllah, kheir.” Ku ukir :) semampunya muscles di pipiku ini mampu untuk contract & extend sehingga aku dapat menggembirakan insan disekeliling ku.

Dinginnya udara menyapa wajahku. Ia benar-benar menguji ketahanan tubuhku. Penghantaran signal dari otakku memberi amaran ke seluruh anggota badanku agar segera melalui proses penghangatan.

Satu lembaran memori tersingkap saat
pertama kali aku jejakkan kaki di sini. Asthma. Bermulanya kunjungan itu menjadikan inhaler sebagai teman setiaku bilamana hampir setiap masa ku inhale udara yang berhabuk. Peace, oh habukkk ^_^!! Ku hayun jua langkahku menyerbumu di ruang udara.. Behave, ok! huhu..

Ponnnnnn.. ponnnnn…!!! Huhh, mati segala lamunanku.

Hah, masih di jalan?? 
Teksi, ya, ku perlukan teksi. Sepenuh tawakal ku letakkan padaMu, wahai Rabb Yang Maha Melindungi & Maha Mentadbir makhlukNya. Ibarat mahu saja saat itu ku menuju ke hospital, namun, tuturku dalam arab ammiyah belum lancar. Dalam keadaan ini aku tak mahu situasi itik & ayam yang “pot pēt pot pēt” haru-biru akan berlaku kerna masing-masing tidak memahami apa yang diutarakan. Biasalah, *junior baru*, tag nama special untuk aku & kami. =_=

“Bronchial asthma causing acute bronchitis & it’d aggravate chest pain… Lungs are infected due dirty air.” 

Tergamam. Namun, ku pasrah. Berusaha bangkit & memujuk hati. 

“Bukan pertama kali hadapi detik sebegini. Allah sayang.. Allah sayang…”. 

Lemah menatap tanganku yang ada kesan tompok-tompok darah.

“Inilah hasilnya jika pesakit yang tak duduk diam-diam bila jururawat nak set intravenous(I.V) line. Bukan setakat sakit sekali, berkali-kali. Tersalah cucuk la, tak masuk la." mengomel cute sahabat hati tersayang.
Usikan 'menusuk' kalbu, terluah tawa kecil sehinggakan nurse tersenyum lihat pesakit ni dah boleh senyum walau airmata tak henti-henti bercucuran keluar. Mana tidaknya, tadi sampai pujuk-memujuk dengan jururawat sebabnya aku enggan dipasangkan canula. Fobia. Pernah sehingga kebiru-biruan & bengkak satu tangan sebelum ini dek tersalah cucuk & berulang kali cucuk di kawasan yang sama.

Tak sabar nak balik rumah. Angin terlalu sejuk di luar even dalam hospital sekalipun. Terasa seperti dihiris-hiris kulit ini. Kata orang dulu-dulu, sejuk sampai ke tulang hitam.

.....

No comments:

Post a Comment

Murobbiah Sayangfillah..

Murobbiah Sayangfillah..
"Dalam mengharungi landasan dakwah & tarbiyyah (D&T), murobbi dan halaqah tak boleh dipisahkan.. Setiap masa dan tempat mesti mencari peluang mendapatkannya.. Agar jiwa da'ie dalam diri sntiasa terarah dan dipandu pada landasan yg betul, bi iznillah.." _Ummi Hasnah Mohamed_
Serangkap tinta Nur susun buat Ummi sayangfillah:
Baja keringat yang ditabur,
menyuburkan cambahan akar cerdik pandai yang menyusur kepantasan masa,
merimbunkan pokok kemajuan negara kian moden buat teduhan insan di bawah didikannya.
Angin berpupuk menyapa haruman bunga kejayaan duniawi yg mekar,
lalu berputik buah kebaikan untuk dituai dalam kiraan amalan kelak nun di akhirat sana,
semuanya kerana baja keringat insan bergelar MUROBBI. Dengan IzinNya, tersemai elok benih insan yang kecil saja saiz ilmunya lalu tumbuh menjadi insan berisi yang bermanfaat buat yang lain; seorang pelajar.
Barakallahu fik...

Seperjuanganku FILLAH Menghiasi Lakaran Insani Diri Ini..

Seperjuanganku FILLAH Menghiasi Lakaran Insani Diri Ini..

Dalam ukhuwwah itu akan terlakar segala lukisan kenangan amat indah, walau terkadang terselit duka & perih pahitnya ujian. Namun, ujian itu lebih mengakrabkan kami, mengindahkan lagi lembaran kehidupan kami. Antara dua saudara itu, pelbagai kelainan yang ada pada diri masing-masing, ada yang cantik, ada yang cute, ada pandai, ada yang bijak dan bermacam-macam kehebatan lagi. Akan tetapi, bila sama-sama melengkapi,semuanya akan membentuk lingkaran kesempurnaan. Mungkin ada waktunya lingkaran itu ada juga sedikit kekosongan di dalamnya dek kerana kami adalah insan biasa, tidak sempurna. Indah kan ukhuwah fillah? <3

My Life My Exam..

My Life My Exam..
A trial.. or real.. Not so easy to change our mind to DO.. but, when we DID it, yeay, alhamdulillah, we'll feel that actually, it's not so difficult as we think, insyaAllah. Go! Go! Next stairs is waiting me, you & us! Allahu yusahhil 'ala kulli hal, Allahumma Ameen.

L.O.V.E.

L.O.V.E.
Abu Huraira reported: The Prophet, peace and blessings be upon him, said, “A man set out to visit his brother in Islam from another town and Allah sent an angel to him. When the man met the angel, he was asked: Where are you going? The man said: I am visiting my brother in this town. The angel said: Are you returning a favor? He said: No, I have desire to visit him except that I love him for the sake of Allah the Exalted. The angel said: I am a messenger from Allah to tell you that Allah loves you as you love him.” {Sahih Muslim 2567, grade: Sahih (authentic) according to Imam Muslim.}

Bedah Hati Soal Cinta Milik Siapa..

Bedah Hati Soal Cinta Milik Siapa..
Dikarang segala gembira, dilakar segala bahagia. Indah tiada terkata, bersama si dia yang tidak halal baginya. Di suatu masa, lara datang menyapa, pedih menahan segala luka. Sudah tak berhargakah segala bahagia yang ditinta bersama? Apakah janji sudah terkota, ingin bersama selamanya? Wahai hati yang sedang 'bahagia dalam lara', sedarilah sebelum hampa, ia nyata hanya silap mata permainan dunia sahaja. Jagalah cinta sebaiknya. Usah dibiarkan disapa oleh yang tidak patut menerimanya. IMAN di dada kata,"Jangan mengada2 bila si penggoda mula berkata2.." Di takat mana, kepedulian kepada jiwa? Lahirkan cinta sebagai seorang Hamba, kepada Yang Maha Mencipta, jua pada hanya yang selayaknya. Jangan sekali-kali berhambakan cinta yang dusta.

Harapanku AnNisa..

Harapanku AnNisa..
Wahai rijal! Bila saat hiba kesusahan menimpa, bagi seorang nisa',mengalirkan air mata dapat mententeramkan hati yang sedang kekalutan & kesedihan. Namun, jangan menganggap tangisan kami itu satu kelemahan kerana itu adalah fitrah seorang nisa'. Jangan sesuka hatimu mengambil kesempatan ke atas kami dengan membuatkan ramai nisa' sentiasa bergenang mutiara jernih. Jangan sesekali sentuh hati kami tanpa ada ikatan yang sah!! Nanti bisanya sentuhan itu akan melukakan hati antara kami di suatu saat. Lindungilah sebaiknya insan-insan yang sering mengalirkan air mata ini.