Papan Tanda Tinta..

Papan Tanda Tinta..

Sunday, May 19, 2013

Takdir Mendatangi Bakal Dukturah..

Menyingkap sebuah memori satu masa lalu..

Hajat ana untuk menjadi seorang Dr. sudah kabur kerana result SPM ana tak tercapai seperti yang ana target. Bukan 10A's. Tapi hanya 2/5 daripada target ana dan yang lain semuanya B+. Jelas pada wajah mama sangat berdukacita dengan result yang ana dapat.

"Tangisan walau keluar darah sekalipun sudah tidak bermakna,ini aturan Allah,sayang..Yakin pada kehendakNya..",pujuk hati ana.

Ya,kena yakin.

"Kita sudah merancang dengan tersusun... Namun, Allah juga merancang untuk kita.. Perancangan Allah itu maha tersusun dan maha terbaik untuk kita.. Dia adalah Pencipta kita.. Dia tahu apa yang baik dan disebaliknya.." -Ummi Hasnah Mohamed-Allah,kata2 murobbi ana ini bagai pengubat dan penguat hati ana. Menggunung keyakinan diri waktu itu bila Ummi hadiahkan pelukan erat buat mad'u Ummi yang banyak susahkan Ummi ni. Jazakillahu khayr Ummi. Mama pun sudah berubah riak wajah. Kembali tersenyum. Malah membawa ana ke mall agar ana dapat top up bilangan buku ana dan bukan sekadar buku, tetapi persediaan rohani dan mentaliti untuk melangkah ke peringkat Pra-U.

Sekarang,cita2 ana untuk berkhidmat sebagai Dr. beberapa tahun lagi sudah menemui jalan buntu. Ana ketepikan hasrat itu. Ana mendaftarkan diri ke KMPk. Alhamdulillah,kehidupan di sini banyak beri kekuatan dan pengajaran buat diri kerdil ini.

Musim cuti semester 1 hadir, ana balik ke kampung. Sambil2 tolong mama kat dapur, Mama bercerita tentang apa yang berlaku di rumah & luar pengetahuan ana.. Mama kata,

"Ayah nak beli kereta mewah, tapi Mama kata tak boleh.. Kan nak hantar adik pi belajar Mesir.."

.. "Ehh,bila pula adik dapat tawaran pi belajar Mesir?".

Bagai angin kencang menempa dinding eardrum ana. Surrrpp,segar seluruh deria ana. Berbunga hati tanda syukur pada Ilahi. Ana bagai nak peluk Mama serat2nya,tetapi waktu tu,udang masih di tangan.

"Terima kasih, Mama.."..

Senyuman anakanda Mama ni seperti manisnya gula 1 tan dah. ^_^Alhamdulillah,betul kata Ummi. Kita kena yakin dengan aturan Allah. Usaha, du'a dan tawakkal. Kadang2 Allah tak bagi terus kat kita,sebab nak suruh kita usaha sikit. Kadang-kadang Allah bagi kat kita bagai durian runtuh, bukan kita tak perlu berusaha, tapi hakikatnya Allah nak uji kita, sama ada bersyukurkah kita atau kufurkah kita. Moga2 kita semua berada dalam golongan orang2 yang bersyukur.

Perancangan ayah dan Mama berjalan lancar. 

...

Alhamdulillah, ya Rahman ya Raheem. Sudah hampir tamat keberadaan ana di tahun satu, sekejap lagi bakal menjengah peperiksaan akhir semester 2 di University of Mansoura in Mansoura-Manchester Programme. Bersama petunjuk & kejayaan dariNya, mudah-mudahan.

Salam mujahadah,
Nur,
Ardhul Kinanah.

No comments:

Post a Comment

Murobbiah Sayangfillah..

Murobbiah Sayangfillah..
"Dalam mengharungi landasan dakwah & tarbiyyah (D&T), murobbi dan halaqah tak boleh dipisahkan.. Setiap masa dan tempat mesti mencari peluang mendapatkannya.. Agar jiwa da'ie dalam diri sntiasa terarah dan dipandu pada landasan yg betul, bi iznillah.." _Ummi Hasnah Mohamed_
Serangkap tinta Nur susun buat Ummi sayangfillah:
Baja keringat yang ditabur,
menyuburkan cambahan akar cerdik pandai yang menyusur kepantasan masa,
merimbunkan pokok kemajuan negara kian moden buat teduhan insan di bawah didikannya.
Angin berpupuk menyapa haruman bunga kejayaan duniawi yg mekar,
lalu berputik buah kebaikan untuk dituai dalam kiraan amalan kelak nun di akhirat sana,
semuanya kerana baja keringat insan bergelar MUROBBI. Dengan IzinNya, tersemai elok benih insan yang kecil saja saiz ilmunya lalu tumbuh menjadi insan berisi yang bermanfaat buat yang lain; seorang pelajar.
Barakallahu fik...

Seperjuanganku FILLAH Menghiasi Lakaran Insani Diri Ini..

Seperjuanganku FILLAH Menghiasi Lakaran Insani Diri Ini..

Dalam ukhuwwah itu akan terlakar segala lukisan kenangan amat indah, walau terkadang terselit duka & perih pahitnya ujian. Namun, ujian itu lebih mengakrabkan kami, mengindahkan lagi lembaran kehidupan kami. Antara dua saudara itu, pelbagai kelainan yang ada pada diri masing-masing, ada yang cantik, ada yang cute, ada pandai, ada yang bijak dan bermacam-macam kehebatan lagi. Akan tetapi, bila sama-sama melengkapi,semuanya akan membentuk lingkaran kesempurnaan. Mungkin ada waktunya lingkaran itu ada juga sedikit kekosongan di dalamnya dek kerana kami adalah insan biasa, tidak sempurna. Indah kan ukhuwah fillah? <3

My Life My Exam..

My Life My Exam..
A trial.. or real.. Not so easy to change our mind to DO.. but, when we DID it, yeay, alhamdulillah, we'll feel that actually, it's not so difficult as we think, insyaAllah. Go! Go! Next stairs is waiting me, you & us! Allahu yusahhil 'ala kulli hal, Allahumma Ameen.

L.O.V.E.

L.O.V.E.
Abu Huraira reported: The Prophet, peace and blessings be upon him, said, “A man set out to visit his brother in Islam from another town and Allah sent an angel to him. When the man met the angel, he was asked: Where are you going? The man said: I am visiting my brother in this town. The angel said: Are you returning a favor? He said: No, I have desire to visit him except that I love him for the sake of Allah the Exalted. The angel said: I am a messenger from Allah to tell you that Allah loves you as you love him.” {Sahih Muslim 2567, grade: Sahih (authentic) according to Imam Muslim.}

Bedah Hati Soal Cinta Milik Siapa..

Bedah Hati Soal Cinta Milik Siapa..
Dikarang segala gembira, dilakar segala bahagia. Indah tiada terkata, bersama si dia yang tidak halal baginya. Di suatu masa, lara datang menyapa, pedih menahan segala luka. Sudah tak berhargakah segala bahagia yang ditinta bersama? Apakah janji sudah terkota, ingin bersama selamanya? Wahai hati yang sedang 'bahagia dalam lara', sedarilah sebelum hampa, ia nyata hanya silap mata permainan dunia sahaja. Jagalah cinta sebaiknya. Usah dibiarkan disapa oleh yang tidak patut menerimanya. IMAN di dada kata,"Jangan mengada2 bila si penggoda mula berkata2.." Di takat mana, kepedulian kepada jiwa? Lahirkan cinta sebagai seorang Hamba, kepada Yang Maha Mencipta, jua pada hanya yang selayaknya. Jangan sekali-kali berhambakan cinta yang dusta.

Harapanku AnNisa..

Harapanku AnNisa..
Wahai rijal! Bila saat hiba kesusahan menimpa, bagi seorang nisa',mengalirkan air mata dapat mententeramkan hati yang sedang kekalutan & kesedihan. Namun, jangan menganggap tangisan kami itu satu kelemahan kerana itu adalah fitrah seorang nisa'. Jangan sesuka hatimu mengambil kesempatan ke atas kami dengan membuatkan ramai nisa' sentiasa bergenang mutiara jernih. Jangan sesekali sentuh hati kami tanpa ada ikatan yang sah!! Nanti bisanya sentuhan itu akan melukakan hati antara kami di suatu saat. Lindungilah sebaiknya insan-insan yang sering mengalirkan air mata ini.