Papan Tanda Tinta..

Papan Tanda Tinta..

Wednesday, February 4, 2015

Senyum :)

Perteguh langkahmu #selagidetikmasihberputar :)
Assalamu'alaikum wbt..
Teman-teman Lakaran Insani yang budiman.

Sudah terlalu lamaaaa...berjeda dari menitip sebarang khabar atau berkongsi secebis untaian kata-kata tarbawi di sini.
Iya, sudah terlalu lama ana tak menulis sebenarnya, di mana-mana pun.. Di helaian kertas, di media sosial dan lain-lain. Berjeda untuk mempersiapkan diri sendiri sebenarnya.

Beberapa bulan lalu, bersahabat dengan tabah dan bersungguh-sungguh. Subhanallah, mantop2 mereka seiring dalam setiap lembaran2 hari. Menyeri warna warni kehidupan insan biasa yang mengimpi luar biasa ini. :)

....."Kenapa senyum? Sakit ke tak sakit?"
Berulang-ulang begitulah setiap waktu getir. 
Bila melepasi tempoh itu, sedikit demi sedikit kembali sebagai seorang yang tak lepas dari menyambut pertanyaan yang lain, atau bertanya itu dan ini jika bersama dengan yang terbiasa dengan diri ini yang tak berhenti bercakap bila perlunya dan mampunya.

Duduk bangun sehari-hari, syukr lillah kathiran! Sangat2 berterima kasih kepada Ummu Mumtazah, ibu yang paling dicintai, abah yang tersembunyi caranya membangkitkan diri ini untuk terus melangkah, buat insan teristimewa, ahli keluarga yang tak lepas dari memberi sokongan, murobbiah yang tak henti mentarbiyyah diri ini, para syuyukh, para mu'allimin, sahabat-sahabat yang disayangi fillah dan semuanya.

Perkembangan sekarang? Senyuman jawapannya, insyaAllah.

Tiap kali merasa memerlukan insan, di situ Allah akan menguji, pergantungan sepenuh letakkan pada Dia, rasakan Dia ada. Subhanallah.
Tiap kali mengharap lekas kembali berjalan, di situ Allah ingin melihat diri ini bertatih-tatih perlahan.

Rasa syukur.....!
Rasa gembira....!
Rasa benar2 teguh....!
Berbaur semuanya..

Sekilas insan-insan sekeliling.. Ada yang membangunkan, alhamdulillah tegap diri ini berdiri. Ada yang selisih, tak mengapa, ana tidak jatuh, ana beri masa. Ambillah waktu itu sementara diri ini menjadi keringanan buat hatinya. :)

Diri.
Rasai.
Ini titipan Ilahi.
Yakini.
Peduli.
Hayati.

Hasil project typography untuk subjek Graphic Design. Prosesnya jua hasilnya, turut ditemani dua sahabat tersebut, T&B, Alhamdulillah33, ya Rabb.
_NuR_
©LakaranInsani

InsyaAllah, tidak sesuatu pun yang dijadikan itu sia-sia. Tertimbus mutiara hikmah pada seluas lautan terbentang, tersisip secebis erti. Kehidupan.

:)

No comments:

Post a Comment

Murobbiah Sayangfillah..

Murobbiah Sayangfillah..
"Dalam mengharungi landasan dakwah & tarbiyyah (D&T), murobbi dan halaqah tak boleh dipisahkan.. Setiap masa dan tempat mesti mencari peluang mendapatkannya.. Agar jiwa da'ie dalam diri sntiasa terarah dan dipandu pada landasan yg betul, bi iznillah.." _Ummi Hasnah Mohamed_
Serangkap tinta Nur susun buat Ummi sayangfillah:
Baja keringat yang ditabur,
menyuburkan cambahan akar cerdik pandai yang menyusur kepantasan masa,
merimbunkan pokok kemajuan negara kian moden buat teduhan insan di bawah didikannya.
Angin berpupuk menyapa haruman bunga kejayaan duniawi yg mekar,
lalu berputik buah kebaikan untuk dituai dalam kiraan amalan kelak nun di akhirat sana,
semuanya kerana baja keringat insan bergelar MUROBBI. Dengan IzinNya, tersemai elok benih insan yang kecil saja saiz ilmunya lalu tumbuh menjadi insan berisi yang bermanfaat buat yang lain; seorang pelajar.
Barakallahu fik...

Seperjuanganku FILLAH Menghiasi Lakaran Insani Diri Ini..

Seperjuanganku FILLAH Menghiasi Lakaran Insani Diri Ini..

Dalam ukhuwwah itu akan terlakar segala lukisan kenangan amat indah, walau terkadang terselit duka & perih pahitnya ujian. Namun, ujian itu lebih mengakrabkan kami, mengindahkan lagi lembaran kehidupan kami. Antara dua saudara itu, pelbagai kelainan yang ada pada diri masing-masing, ada yang cantik, ada yang cute, ada pandai, ada yang bijak dan bermacam-macam kehebatan lagi. Akan tetapi, bila sama-sama melengkapi,semuanya akan membentuk lingkaran kesempurnaan. Mungkin ada waktunya lingkaran itu ada juga sedikit kekosongan di dalamnya dek kerana kami adalah insan biasa, tidak sempurna. Indah kan ukhuwah fillah? <3

My Life My Exam..

My Life My Exam..
A trial.. or real.. Not so easy to change our mind to DO.. but, when we DID it, yeay, alhamdulillah, we'll feel that actually, it's not so difficult as we think, insyaAllah. Go! Go! Next stairs is waiting me, you & us! Allahu yusahhil 'ala kulli hal, Allahumma Ameen.

L.O.V.E.

L.O.V.E.
Abu Huraira reported: The Prophet, peace and blessings be upon him, said, “A man set out to visit his brother in Islam from another town and Allah sent an angel to him. When the man met the angel, he was asked: Where are you going? The man said: I am visiting my brother in this town. The angel said: Are you returning a favor? He said: No, I have desire to visit him except that I love him for the sake of Allah the Exalted. The angel said: I am a messenger from Allah to tell you that Allah loves you as you love him.” {Sahih Muslim 2567, grade: Sahih (authentic) according to Imam Muslim.}

Bedah Hati Soal Cinta Milik Siapa..

Bedah Hati Soal Cinta Milik Siapa..
Dikarang segala gembira, dilakar segala bahagia. Indah tiada terkata, bersama si dia yang tidak halal baginya. Di suatu masa, lara datang menyapa, pedih menahan segala luka. Sudah tak berhargakah segala bahagia yang ditinta bersama? Apakah janji sudah terkota, ingin bersama selamanya? Wahai hati yang sedang 'bahagia dalam lara', sedarilah sebelum hampa, ia nyata hanya silap mata permainan dunia sahaja. Jagalah cinta sebaiknya. Usah dibiarkan disapa oleh yang tidak patut menerimanya. IMAN di dada kata,"Jangan mengada2 bila si penggoda mula berkata2.." Di takat mana, kepedulian kepada jiwa? Lahirkan cinta sebagai seorang Hamba, kepada Yang Maha Mencipta, jua pada hanya yang selayaknya. Jangan sekali-kali berhambakan cinta yang dusta.

Harapanku AnNisa..

Harapanku AnNisa..
Wahai rijal! Bila saat hiba kesusahan menimpa, bagi seorang nisa',mengalirkan air mata dapat mententeramkan hati yang sedang kekalutan & kesedihan. Namun, jangan menganggap tangisan kami itu satu kelemahan kerana itu adalah fitrah seorang nisa'. Jangan sesuka hatimu mengambil kesempatan ke atas kami dengan membuatkan ramai nisa' sentiasa bergenang mutiara jernih. Jangan sesekali sentuh hati kami tanpa ada ikatan yang sah!! Nanti bisanya sentuhan itu akan melukakan hati antara kami di suatu saat. Lindungilah sebaiknya insan-insan yang sering mengalirkan air mata ini.