Papan Tanda Tinta..

Papan Tanda Tinta..

Saturday, July 13, 2013

TakdirNya..

Saat melakar kalam ini, terlalu hebat hati dirundum rasa sebak, rindu..

Desis hati berulangkali;
"Ya Allah, hambaMu ini tidak berupaya untuk berbuat apa-apa melainkan segalaNya ada kehendakMu."

"Pujuklah hatimu, pujuklah. Baluti segala kesedihanmu dengan redha pada takdirNya."

Allahu Akbar. Allahu Akbar.
Benar, tidak Allah jadikan sesuatu itu sia-sia. Allah ambil apa yang kita pinjam dariNya & Allah akan ganti dengan yang lebih baik dari apa yang telah ada. 

Yakinlah! 

Hati mana yang tidak berduka tikamana hendak berjauhan dengan insan yang kita sayangi. 
Jiwa mana yang tidak terusik bila mengenangkan wajah yang kita tatap di hari-hari lalu, di hari ini, mumkin itulah kali terakhir kita menatapnya. 
La hawla wa la quwwata illa billah. Di luar kemampuan kita, wahai insan. Itu adalah ketentuan Ilahi yang hendak mengajar diri lebih tabah & berdiri dengan kaki sendiri.

Suatu perpisahan adalah hal yang wajib terjadi. Adanya pertemuan, maka akan ada perpisahannya.
La tahzan, ya qalbun. Allah ada bersama. Lebih dekat untuk menjadi teman setia di sepanjang sisa-sisa kehidupan kita di sini.

Masa akan berlalu sepantasnya. Hajatkan tinggi di hati untuk berjumpa kembali dengan orang yang kita sayangi di JannahNya. 

Biarkan airmata kesedihan itu mengalir, 
andai lagi tenang & mampu melembutkan hati, 
membasuh segala peritnya ujian yang kita tempuhi.
Biarkan kepahitan terus menyendiri,
biarkan sedih & gundah berlalu pergi.

Akan tetapi, jangan terlalu bersedih hati,
risau hilang redha pada ujian Ilahi.

Wallahu 'Alam.


Tinta hadir dari kebangkitan hati
Nur,
Meraut tinta di penghujung memori,
bumi Malizi yang bakal ditinggalkan tidak lama lagi.

No comments:

Post a Comment

Murobbiah Sayangfillah..

Murobbiah Sayangfillah..
"Dalam mengharungi landasan dakwah & tarbiyyah (D&T), murobbi dan halaqah tak boleh dipisahkan.. Setiap masa dan tempat mesti mencari peluang mendapatkannya.. Agar jiwa da'ie dalam diri sntiasa terarah dan dipandu pada landasan yg betul, bi iznillah.." _Ummi Hasnah Mohamed_
Serangkap tinta Nur susun buat Ummi sayangfillah:
Baja keringat yang ditabur,
menyuburkan cambahan akar cerdik pandai yang menyusur kepantasan masa,
merimbunkan pokok kemajuan negara kian moden buat teduhan insan di bawah didikannya.
Angin berpupuk menyapa haruman bunga kejayaan duniawi yg mekar,
lalu berputik buah kebaikan untuk dituai dalam kiraan amalan kelak nun di akhirat sana,
semuanya kerana baja keringat insan bergelar MUROBBI. Dengan IzinNya, tersemai elok benih insan yang kecil saja saiz ilmunya lalu tumbuh menjadi insan berisi yang bermanfaat buat yang lain; seorang pelajar.
Barakallahu fik...

Seperjuanganku FILLAH Menghiasi Lakaran Insani Diri Ini..

Seperjuanganku FILLAH Menghiasi Lakaran Insani Diri Ini..

Dalam ukhuwwah itu akan terlakar segala lukisan kenangan amat indah, walau terkadang terselit duka & perih pahitnya ujian. Namun, ujian itu lebih mengakrabkan kami, mengindahkan lagi lembaran kehidupan kami. Antara dua saudara itu, pelbagai kelainan yang ada pada diri masing-masing, ada yang cantik, ada yang cute, ada pandai, ada yang bijak dan bermacam-macam kehebatan lagi. Akan tetapi, bila sama-sama melengkapi,semuanya akan membentuk lingkaran kesempurnaan. Mungkin ada waktunya lingkaran itu ada juga sedikit kekosongan di dalamnya dek kerana kami adalah insan biasa, tidak sempurna. Indah kan ukhuwah fillah? <3

My Life My Exam..

My Life My Exam..
A trial.. or real.. Not so easy to change our mind to DO.. but, when we DID it, yeay, alhamdulillah, we'll feel that actually, it's not so difficult as we think, insyaAllah. Go! Go! Next stairs is waiting me, you & us! Allahu yusahhil 'ala kulli hal, Allahumma Ameen.

L.O.V.E.

L.O.V.E.
Abu Huraira reported: The Prophet, peace and blessings be upon him, said, “A man set out to visit his brother in Islam from another town and Allah sent an angel to him. When the man met the angel, he was asked: Where are you going? The man said: I am visiting my brother in this town. The angel said: Are you returning a favor? He said: No, I have desire to visit him except that I love him for the sake of Allah the Exalted. The angel said: I am a messenger from Allah to tell you that Allah loves you as you love him.” {Sahih Muslim 2567, grade: Sahih (authentic) according to Imam Muslim.}

Bedah Hati Soal Cinta Milik Siapa..

Bedah Hati Soal Cinta Milik Siapa..
Dikarang segala gembira, dilakar segala bahagia. Indah tiada terkata, bersama si dia yang tidak halal baginya. Di suatu masa, lara datang menyapa, pedih menahan segala luka. Sudah tak berhargakah segala bahagia yang ditinta bersama? Apakah janji sudah terkota, ingin bersama selamanya? Wahai hati yang sedang 'bahagia dalam lara', sedarilah sebelum hampa, ia nyata hanya silap mata permainan dunia sahaja. Jagalah cinta sebaiknya. Usah dibiarkan disapa oleh yang tidak patut menerimanya. IMAN di dada kata,"Jangan mengada2 bila si penggoda mula berkata2.." Di takat mana, kepedulian kepada jiwa? Lahirkan cinta sebagai seorang Hamba, kepada Yang Maha Mencipta, jua pada hanya yang selayaknya. Jangan sekali-kali berhambakan cinta yang dusta.

Harapanku AnNisa..

Harapanku AnNisa..
Wahai rijal! Bila saat hiba kesusahan menimpa, bagi seorang nisa',mengalirkan air mata dapat mententeramkan hati yang sedang kekalutan & kesedihan. Namun, jangan menganggap tangisan kami itu satu kelemahan kerana itu adalah fitrah seorang nisa'. Jangan sesuka hatimu mengambil kesempatan ke atas kami dengan membuatkan ramai nisa' sentiasa bergenang mutiara jernih. Jangan sesekali sentuh hati kami tanpa ada ikatan yang sah!! Nanti bisanya sentuhan itu akan melukakan hati antara kami di suatu saat. Lindungilah sebaiknya insan-insan yang sering mengalirkan air mata ini.