Papan Tanda Tinta..

Papan Tanda Tinta..

Thursday, July 4, 2013

Fi Hubb Misr..

Ubah. Mengubah. Berubah. Diubah. Pengubah. Perubahan.
Perkataan jika itu diungkap, akan terbayang bersertanya ada:

Cabaran. Sukar. Lama. Konsisten. & seangkatan dengannya...
Ada benarnya, kan?
...

Jika diteliti baik-baik, bukan perubahan yang sebenar2 mereka mahukan, tetapi lebih nampak kepada kuasa mahu memerintah agar lebih senang 'memerintah' berbanding diperintah.

Pemimpin yang hebat pemikirannya, jernih ikhlas hatinya, memperteguh giatkan Islamisasi dalam memerintah rakyatnya yang sudah hampir lemas dalam kekayaan yang menggunung & kemiskinan yang tegar.

Terlalu sadis mata-mata yang menilai pemerintahannya di balik perih jerih menongkah arus hanya dipandang apa yag tidak lengkap & tidak mapan. Adakah mereka mahukan seperti sekelip mata sahaja semua bertukar kepada yang baik & elok semata?
Apakah baik keadaannya yang mereka lihat tahun sebelumnya revolusi?

Beribu langkah yang aku singgahkan di sana, hati terkadang hidup & terkadang sakit;

Ia hidup tatkala melihat suasana Islamiknya saat ada beberapa kumpulan wanita membentuk halaqah untuk tilawah, hafazan al-quran, tazkirah dll. Indah bunyinya & lebih tenang berbanding berada di pinggiran jalan yang membingitkan telinga & menyentap hati, walau terkadang ada suasana yang menggelikan hati dengan gelagat si arab yang tak tahan sabarnya nak tamatkan destinasi yang jaraknya hanya semeter dua sehinggakan berteriak & mengomel sini sana. Pakcik-pakcik di kedai-kedai kecil yang bermurah hati berkongsi kefahaman Islam malah sempat lagi waktu berurusniaga dibuatnya tutor bahasa arab. Ditulis satu-satu perkataan arab & diterjemah dalam bahasa Inggeris.
Ku biarkan yang sakit itu pudar lakarannya dalam lembaran kehidupan & takkan ku luah melainkan ada yang sedang atau pernah sama jalan denganku pasti tahu konsisinya.

Berbagai bingkisan yang 'dihadiahkan' dari sana.
Namun, ada harapan yang terlahir dari hati ini. Biar nanti di sana terdirinya daulah Islam, bersih, maju, harmoni.

Hari ini mereka berkumpul, matlamat mereka yang sebenar kabur ku lihat, tak tahu mereka takutkan edisi lama kembali menjadi tradisi takhta, atau meinginkan perubahan yang terus memecahkan maknawi kesenangan & kebebasan, aku tidak tahu.

Tapi, hakikatnya, hari ini, sesetengah dari mereka mahu ubah & tidak mahu si pengubah lain melainkan yang mereka 'rasakan' benar-benar mampu melakukan perubahan. Sediakah mereka diubah & mengubah? Yang sebahagian ini telah & akan lakukan semahunya agar mereka dapatkan apa yang mereka kehendaki. *Adakah benar-benar mereka kehendaki atau hanya menjerat diri?*

Yahmikumullahu fi kanafih, ya misr.


No comments:

Post a Comment

Murobbiah Sayangfillah..

Murobbiah Sayangfillah..
"Dalam mengharungi landasan dakwah & tarbiyyah (D&T), murobbi dan halaqah tak boleh dipisahkan.. Setiap masa dan tempat mesti mencari peluang mendapatkannya.. Agar jiwa da'ie dalam diri sntiasa terarah dan dipandu pada landasan yg betul, bi iznillah.." _Ummi Hasnah Mohamed_
Serangkap tinta Nur susun buat Ummi sayangfillah:
Baja keringat yang ditabur,
menyuburkan cambahan akar cerdik pandai yang menyusur kepantasan masa,
merimbunkan pokok kemajuan negara kian moden buat teduhan insan di bawah didikannya.
Angin berpupuk menyapa haruman bunga kejayaan duniawi yg mekar,
lalu berputik buah kebaikan untuk dituai dalam kiraan amalan kelak nun di akhirat sana,
semuanya kerana baja keringat insan bergelar MUROBBI. Dengan IzinNya, tersemai elok benih insan yang kecil saja saiz ilmunya lalu tumbuh menjadi insan berisi yang bermanfaat buat yang lain; seorang pelajar.
Barakallahu fik...

Seperjuanganku FILLAH Menghiasi Lakaran Insani Diri Ini..

Seperjuanganku FILLAH Menghiasi Lakaran Insani Diri Ini..

Dalam ukhuwwah itu akan terlakar segala lukisan kenangan amat indah, walau terkadang terselit duka & perih pahitnya ujian. Namun, ujian itu lebih mengakrabkan kami, mengindahkan lagi lembaran kehidupan kami. Antara dua saudara itu, pelbagai kelainan yang ada pada diri masing-masing, ada yang cantik, ada yang cute, ada pandai, ada yang bijak dan bermacam-macam kehebatan lagi. Akan tetapi, bila sama-sama melengkapi,semuanya akan membentuk lingkaran kesempurnaan. Mungkin ada waktunya lingkaran itu ada juga sedikit kekosongan di dalamnya dek kerana kami adalah insan biasa, tidak sempurna. Indah kan ukhuwah fillah? <3

My Life My Exam..

My Life My Exam..
A trial.. or real.. Not so easy to change our mind to DO.. but, when we DID it, yeay, alhamdulillah, we'll feel that actually, it's not so difficult as we think, insyaAllah. Go! Go! Next stairs is waiting me, you & us! Allahu yusahhil 'ala kulli hal, Allahumma Ameen.

L.O.V.E.

L.O.V.E.
Abu Huraira reported: The Prophet, peace and blessings be upon him, said, “A man set out to visit his brother in Islam from another town and Allah sent an angel to him. When the man met the angel, he was asked: Where are you going? The man said: I am visiting my brother in this town. The angel said: Are you returning a favor? He said: No, I have desire to visit him except that I love him for the sake of Allah the Exalted. The angel said: I am a messenger from Allah to tell you that Allah loves you as you love him.” {Sahih Muslim 2567, grade: Sahih (authentic) according to Imam Muslim.}

Bedah Hati Soal Cinta Milik Siapa..

Bedah Hati Soal Cinta Milik Siapa..
Dikarang segala gembira, dilakar segala bahagia. Indah tiada terkata, bersama si dia yang tidak halal baginya. Di suatu masa, lara datang menyapa, pedih menahan segala luka. Sudah tak berhargakah segala bahagia yang ditinta bersama? Apakah janji sudah terkota, ingin bersama selamanya? Wahai hati yang sedang 'bahagia dalam lara', sedarilah sebelum hampa, ia nyata hanya silap mata permainan dunia sahaja. Jagalah cinta sebaiknya. Usah dibiarkan disapa oleh yang tidak patut menerimanya. IMAN di dada kata,"Jangan mengada2 bila si penggoda mula berkata2.." Di takat mana, kepedulian kepada jiwa? Lahirkan cinta sebagai seorang Hamba, kepada Yang Maha Mencipta, jua pada hanya yang selayaknya. Jangan sekali-kali berhambakan cinta yang dusta.

Harapanku AnNisa..

Harapanku AnNisa..
Wahai rijal! Bila saat hiba kesusahan menimpa, bagi seorang nisa',mengalirkan air mata dapat mententeramkan hati yang sedang kekalutan & kesedihan. Namun, jangan menganggap tangisan kami itu satu kelemahan kerana itu adalah fitrah seorang nisa'. Jangan sesuka hatimu mengambil kesempatan ke atas kami dengan membuatkan ramai nisa' sentiasa bergenang mutiara jernih. Jangan sesekali sentuh hati kami tanpa ada ikatan yang sah!! Nanti bisanya sentuhan itu akan melukakan hati antara kami di suatu saat. Lindungilah sebaiknya insan-insan yang sering mengalirkan air mata ini.